Op Volle Toeren

Op Volle Toeren

Hoe zet je veel dingen tegelijk in beweging zonder alles aan te raken? Weet jij het? Hijsen en heffen maar!

 

Sissend, schrapend en grommend  komen alle machines en motoren in het museum in beweging. Als een machine eenmaal op stoom is, beweegt er niet één onderdeel, maar beweegt er vaak van alles tegelijk! Onderdelen draaien rond, gaan omhoog en weer omlaag. 

 

Hoe werken de verschillende onderdelen samen, maar ook los van elkaar?  De leerlingen gaan op onderzoek uit om te zien wat er precies gebeurt. 

 

Na de indrukwekkende ontdekkingstocht door het museum gaan de leerlingen in de workshop aan de slag met alles wat ze gezien en gehoord hebben. Ze experimenteren er lustig op los; hoe zit dat met al die verschillende manieren van beweging en overbrengingen. Hoe werken katrollen, hefbomen en tandwielen. Uiteindelijk moeten ze al hun kennis combineren tot een gezamenlijke oplossing voor een probleem dat de hele middag al staat de wachten op de komst van de onderzoekers van groep 3 en 4 …

 

Op Volle Toeren sluit aan bij de volgende kerndoelen: 
Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 42, 45, 51, 52, 53) en Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 56). De tussendoelen zijn aangegeven in het lesmateriaal.  

 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum.

Praktisch

Groep: 3, 4
Duur: 2 uur
Leergebied: Erfgoed, Science, Techniek
Kosten: € 170,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • waardering voor erfgoed
  • onderzoeken
  • overbrengen van beweging
  • probleemoplossend denken en handelen

Methodiek:

  • Onderzoekend leren
  • Ontwerpend leren

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: ja