Creatief de kringloop in

Creatief de kringloop in

Sneakers van kauwgom of kleding van koeienpoep. Iets van de toekomst of dichterbij dan je denkt?

 

De leerlingen beginnen met een museumtocht van verleden, heden naar toekomst. Wat waren de uitdagingen van vroeger die leiden tot de industrialisatie? Voor welke uitdagingen staan we nu? Wat betekent dat voor de toekomst? Zien we verschillen of ook overeenkomsten? In het heden gaat het onder andere over hergebruik en zo min mogelijk verspilling van grondstoffen. We gaan van lineair naar circulair, van fast naar slow-fashion, alles de creatieve kringloop in. 

 

In de aansluitende workshop gaan de leerlingen aan de slag met deze creatieve kringloop. Ze werken met diverse materialen en maken dat wat hen boeit en motiveert. De basis is een eigen ‘afgedankt’ kledingstuk dat ze analyseren en onderzoeken; welke elementen vinden ze mooi en willen ze behouden? En wat maakt dat ze het kledingstuk niet meer dragen? Met deze informatie én allerlei materialen maken ze een nieuw kledingstuk of accessoire. Laten ze zich inspireren door de oplossingen en machines van vroeger? Of de innovaties en ideeën van nu? Hoe dan ook en waar ze ook voor kiezen; in deze workshop gaat in het heden niets verloren voor het behoud van de toekomst.

 

Creatief de kringloop in sluit aan bij de volgende kerndoelen: 
Mens en Natuur (kerndoel 30 en 31), Mens en Maatschappij (kerndoel 36 en 38), Kunst en Cultuur (kerndoel 48 en 49).

 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum. De workshop kan ook plaatsvinden op school, vraag naar de mogelijkheden. 

Praktisch

Klas: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Duur: 2 uur
Niveau: vmbo, havo, vwo
Leergebied: Burgerschap, Erfgoed, Geschiedenis, Techniek
Kosten: € 250,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • probleemoplossend ontwerpen
  • creatief en kritisch denken
  • presenteren 

Methodiek

  • Onderzoekend leren
  • Ontwerpend leren

 

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: ja