Maak het voor een ander

Maak het voor een ander

Bionische ledematen, slimme wearables, een exoskelet? Hoe maakbaar is het leven, hoe maakbaar is de mens?

 

Als je een arm of een been mist, kunnen bionische ledematen ervoor zorgen dat je je toch kunt bewegen. Als je hart het niet meer goed doet, helpt een speciaal kastje ervoor dat hij wel blijft kloppen. Als je zwaar werk moet doen, kan een exoskelet je werk verlichten. En hoe handig is een slim mondmasker met drie ventilatoren en een ingebouwde koptelefoon.

 

De leerlingen onderzoeken in het museum diverse technologische toepassingen die het leven van de mens makkelijker maken of zelfs aanzienlijk verbeteren. Technologische innovaties als oplossing voor grotere levensvraagstukken en problemen. Of interessante innovaties waar (nog) geen problemen voor zijn. Waar liggen mogelijkheden, waar de grenzen?

 

In de workshopruimte krijgen de leerlingen videoboodschappen te zien van mensen die een (fysiek) probleem hebben, waar ze heel graag een oplossing voor willen. Aan de leerlingen de opdracht deze oplossingen te bedenken. Ze brainstormen, schetsen en ontwerpen. Ze laten zich inspireren door alles wat ze gezien hebben in het museum. Kunst, techniek en nieuwe media komen samen. Misschien bedenken zij wel dé oplossing, waar nog nooit iemand aan heeft gedacht!

 

Maak het voor een ander is nog in ontwikkeling, de exacte inhoud kan enigszins afwijken van hetgeen hier beschreven staat. 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum en kan nu alvast geboekt worden voor schooljaar 2021-2022. 

Praktisch

Klas: 3,4
Duur: 2
Niveau: havo,vwo
Discipline: Techniek, Burgerschap
Kosten: € 220,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • probleemoplossend ontwerpen
  • creatief en kritisch denken
  • brainstormen
  • presenteren 

Methodiek

  • Onderzoekend leren
  • Ontwerpend leren

 

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: ja