Choose your battle

Choose your battle

Een wijde blik verruimt het denken.

 

Tijdens hun reis door de ruimte ervaren astronauten vaak het zogenaamde overview-effect. Dat is het bijzondere moment wanneer ze de aarde voor het eerst zien, als een kwetsbare kleine bol die door het heelal zweeft en onze bescherming nodig heeft. Ze zien dat alles en iedereen met elkaar verbonden is; wat we aan de ene kant van de aarde doen, heeft gevolgen voor de andere kant. 

 

In het museum onderzoeken de leerlingen de impact en invloed van de mens op de aarde. Hoe zij voor ons zorgt, maar ook hoe wij beter voor haar kunnen zorgen. Ze leren over duurzaam wonen en leven, hoe gaan we om met voedsel en met energie. Over biodiversiteit, waarom is het belangrijk dat er niet alleen maar gras is, maar ook zand. Hoe gaan we om met al het afval dat we met zijn allen produceren, kan dat misschien anders of minder? Niet alleen de  uitdagingen, maar ook de ideeën en oplossingen die er al zijn om wat beter met onze kwetsbare en dierbare planeet om te gaan. 

 

In de aansluitende workshop gaan de leerlingen aan de slag met een aantal vraagstukken van de planeet. Ze kiezen een vraagstuk of bedenken er zelf een en gaan de problemen omvormen naar oplossingen en ideeën. Uiteindelijk maken ze een (3D-)ontwerp van hun oplossing met een bijbehorende toelichting op een creatieve manier. Hoe werkt het en waarom is dit dé oplossing voor het probleem?

 

Choose your Battle is nog in ontwikkeling, de exacte inhoud kan enigszins afwijken van hetgeen hier beschreven staat. 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum en kan nu alvast geboekt worden voor schooljaar 2021-2022. 

Praktisch

Klas: 3,4
Duur: 2 uur
Niveau: vmbo
Discipline: Techniek, Burgerschap
Kosten: € 220,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • probleemoplossend ontwerpen
  • design
  • creatief en kritisch denken
  • presenteren 

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: ja