Over robots en zo

Over robots en zo

Wie wint, mijn robot of ik?

 

Robots. Heb jij er wel eens eentje gezien? Je hoort vaak dat robots steeds meer van ons overnemen. Maar, waar kun je ze tegenkomen? En wat doen ze eigenlijk? 
 

Bij het woord robot hebben de leerlingen waarschijnlijk het standaard beeld: een grijze hoekige robot met kenmerken van een mens. Maar de meeste robots zien er heel anders uit. En worden ingezet in de industrie, de medische wereld en bij je thuis of op school.

 

In het museum kijken de leerlingen naar de processen in een fabriek. Veel van deze stappen zijn vervangen door te programmeren machines. En dat gaat vaak veel sneller en efficiënter. En niet alleen in de techniek worden robots gebruikt. Zelfs kunstwerken kunnen door geprogrammeerde computers worden gemaakt. Kan een computer ooit een kunstenaar vervangen? Waarom zouden we het eigenlijk nog zelf doen? 

 

In de workshop gaan de leerlingen aan de slag met robotica en programmeren. Ze onderzoeken wat zij er eigenlijk van vinden; robots. Wat nu als jij zou worden vervangen door een robot? Welke eigenschappen zou de robot moeten hebben? En welke eigenschappen van jezelf zie je liever niet terug in de robot? En als het er uiteindelijk op aan komt; wie wint er dan, jij of de robot?

 

Over robots en zo is nog in ontwikkeling, de exacte inhoud kan enigszins afwijken van hetgeen hier beschreven staat. 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum en kan nu alvast geboekt worden voor schooljaar 2021-2022. 

Praktisch

Klas: 3,4
Duur: 2 uur
Niveau: vmbo
Discipline: Techniek, Robotica
Kosten: € 220,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • probleemoplossend ontwerpen
  • programmeren
  • creatief en kritisch denken
  • presenteren 

Methodiek

  • Onderzoekend leren
  • Ontwerpend leren

 

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: ja