Over robots en zo

Over robots en zo

Doet ie het of doet ie het niet?

 

Robots. Heb jij er wel eens eentje gezien? Je hoort vaak dat robots steeds meer van ons overnemen. Maar, waar kun je ze tegenkomen? En wat doen ze eigenlijk? 
 

Bij het woord robot denken leerlingen misschien aan een grijs hoekig ding met kenmerken van een mens. Maar, de meeste robots zien er heel anders uit en worden ingezet in de industrie, de medische wereld en bij je thuis of op school. Zelfs kunstwerken kunnen door geprogrammeerde computers worden gemaakt. Kan een computer ooit een kunstenaar vervangen? Waarom zouden we het eigenlijk nog zelf doen?

 

In het museum bekijken de leerlingen op welke manieren robots ingezet worden in de medische wereld en in de techniek. Ze staan stil bij kansen en mogelijkheden, maar ook bij dilemma’s en vraagstukken.

 

In de workshop gaan de leerlingen vervolgens in een team van programmeurs aan de slag met het programmeren van een eigen robot. Lukt het ze om de robot te laten doen wat zij willen? 

 

Over robots en zo sluit aan bij de volgende kerndoelen: Mens en Natuur (kerndoel 29), Mens en Maatschappij (kerndoel 36) en Kunst en Cultuur (kerndoel 52). 

 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum.

Praktisch

Klas: 1, 2, 3, 4
Duur: 2 uur
Niveau: vmbo, havo, vwo
Leergebied: Robotica, Techniek
Kosten: € 250,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • probleemoplossend ontwerpen
  • programmeren
  • creatief en kritisch denken
  • presenteren 

Methodiek

  • Onderzoekend leren
  • Ontwerpend leren

 

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: ja