BROM

Een installatie van Mariska de Groot
september t/m maart 2022

 

In de tentoonstelling BROM komen de eigenschappen van robuuste machines zoals de ritmische geluiden en bewegingen naar voren. Deze eigenschappen zijn opnieuw geïnterpreteerd en op delicate wijze omgebogen naar een ruimtelijke installatie. Waan je in een landschap waarin verschillende zintuigen geprikkeld zullen worden en waar je plek vindt om de tijd te nemen.


Luchtdruk, zuigers en het doordringende ritme van de machines die opgesteld staan in het museum van Oyfo, brachten Mariska naar de bromtol die bij een bepaalde rotatie en windsnelheid een zangerig geluid geeft. De gebruikte techniek in de tol die dit geluid geeft heeft zij verder ontwikkeld en uitgebreid, en vormt het hart van zelfgemaakte tollen die in het kunstpodium als een zaalvullende geluidsinstallatie zijn opgehangen. De tollen worden aangestuurd door een “digitale compositie” die Mariska hiervoor heeft geprogrammeerd.

 

Over de maker

Mariska de Groot woont en werkt in Den Haag en maakt grote, veelal analoge en mechanische, licht- en geluidsinstallaties waarmee ze exposeert of optreedt. Geïnteresseerd in uitvindingen en ambachten van weleer, onderzoekt ze deze en transformeert ze kleine technieken naar ervaarbare, multi-zintuiglijke en fenomenologische ervaringen van licht, geluid en beweging in de ruimte.

www.mariskadegroot.com


Over de kunstopdrachten

Oyfo heeft vijf kunstenaars een opdracht gegeven om werk te ontwikkelen en uit te voeren die verband houden met de objecten en verhaallijn in het Techniekmuseum. Veronique Schrama (Zwolle), Zoro Feigl (Amsterdam), Matthijs Geurds (Enschede), Hellen van Rees (Hengelo)* en Mariska de Groot (Den Haag) hebben ieder op geheel eigen wijze een band met kunst en techniek, haar geschiedenis en toekomst. De resultaten van deze opdrachten worden in het Techniekmuseum en het Kunstpodium opgesteld.
*De installatie van Hellen van Rees is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

 

BROM van Mariska de Groot en de werken van Zoro Feigl, Veronique Schrama en Matthijs Geurds zijn mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds - Experimenteerreglement Kunstenaarshonorarium en Opdrachtgeverschap.