Monofoon
Arend leeft in een telefooncentrale. Dag en nacht verbindt hij honderden bellers met elkaar en alles loopt op rolletjes. In deze wirwar van knoppen en kabels voelt hij zich thuis; hier kent hij de weg.
Fouten worden niet gemaakt. Nee, fouten maken… dat vindt Arend het afgrijselijkste wat er is. Hij neemt zijn werk bloedserieus. Want wat zou er gebeuren als mensen verkeerd worden verbonden? Dat zou regelrecht rampzalig zijn. Maar dan, op een nacht, gaat plots zijn eigen telefoon. Een mysterieuze beller zegt hem dat hij zélf verbinding moet maken. Maar… met wie dan? En waarom? En hoe? Tuut… tuut… tuut… Wat nu? En waarom klonk die stem zo vreselijk bekend?
Na de voorstelling gaan de leerlingen het museum in, op onderzoek in de museumzone Verbondenheid. De leerlingen ontdekken hoe mensen vroeger met elkaar in verbinding kwamen en communiceerden, wat verkeerd verbonden eigenlijk betekent en hoe verbindingen tot stand worden gebracht met de nog werkende telefooncentrale uit 1930, waar Monofoon op geïnspireerd is.
De voorstelling Monofoon is ontwikkeld bij Theater Sonnevanck in opdracht van Oyfo Techniekmuseum. Monofoon vertelt een ontroerend verhaal over eenzaamheid en verbinding, over praten en luisteren, over de vraag hoe het nou eigenlijk echt met ons gaat.
Monofoon sluit aan bij de volgende kerndoelen:
Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 34, 37), Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 54, 55, 56) en Nederlands (kerndoel 1 en 2). De tussendoelen zijn aangegeven in het lesmateriaal.
Monofoon vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum in vooraf vastgestelde periodes. Vraag naar de mogelijkheden.