Fototentoonstelling 'Boeren & telers'

Tech & Food

21-12-2019 t/m 01-03-2020
Fototentoonstelling 'Boeren & telers'

Loes Heerink is fotograaf en verhalenverteller. Zij exposeert haar foto's in ons museum over 'Boeren en telers'. Ze laat de liefde van de boer en de teler zien voor het vak, hun dieren, het bedrijf en de menselijke inbreng in de natuur.

Nadenken

Loes wil mensen laten nadenken over eten en producten van het land. Dit brengt ze tot uiting in haar expositie. Zowel op foto's als op bewegend beeldmateriaal.

Loes vertelt:

"Met m'n oversized laarzen en blauwe overal sta ik in de stal. Terwijl ik in mijn rechterhand een flesje jodium vasthoud, veeg ik met een doekje wat koeienvlaai uit m'n gezicht. Ik heb rap geleerd mijn lichaam bij te draaien als een koe zijn behoeftes doet.

Marcel, een vriend van me, is agrarisch bedrijfsverzorger. Hij valt voor boeren in die tijdelijk arbeidsongeschikt zijn, om zo het bedrijf draaiende te houden. Ik las een artikel over boeren in de krant en had wat vragen aan hem. "Weet je wat?" zei hij. "Kom een keertje mee melken! Dan leg ik je alles uit." Zo gezegd zo gedaan. Ik ben vooral verbaasd over zijn kennis en wat er allemaal bij komt kijken. Hij kent alle koeien, kan ziektes herkennen en weet hoe hij het moet behandelen. Ondertussen legt hij me allemaal uit wat een melkboer doet. Ik heb pen en papier bij me. Maar het A4'tje staat al snel helemaal vol gekladderd.

Na een paar uur zijn we klaar met melken. We lopen nog een rondje door de kudde en gaan zitten voor een bakkie. "Wist je dat hier in Twente een meelwormenboer is? En dat er in Nederland slakkenboeren zijn? En een kamelenboer? En heb je enig idee hoeveel groente en fruit in ons eigen land wordt geteeld?" Nee. Ik had geen idee. En nog steeds heb ik van heel veel geen idee.

Ik ben aan deze fotoserie begonnen om mensen het boerenleven te laten zien. Ik heb zelf veel geleerd van mijn bezoeken aan de boer. Veel boeren en telers staan open voor een gesprek. En ze hebben me veel uitgelegd. Ik vind de discussies die op dit moment gaande zijn moeilijk. Veel boeren doen hun werk met liefde en ze werken hard. Ze runnen een bedrijf, maken lange uren en vakanties zijn een heel ander begrip voor mij dan voor hen. Inmiddels is de serie ook uitgebreid met buitenlandse boeren en telers. Ik hoop de komende jaren de serie te laten groeien. En met deze serie bij te dragen aan de verbinding tussen boeren, telers en mensen. Maar bovenal wil ik deze hardwerkende mensen laten zien, die hun eigen bedrijf runnen en zoveel liefde voor hun vak hebben."
 

naar overzicht 'Tech & Food' >>