Tech & Food tijdens de kerstvakantie

overzicht van alle activiteiten

21-12-2019 t/m 05-01-2020
Tech & Food tijdens de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie maak je in ons museum kennis met ‘Tech & Food’. Moderne technologie heeft veel invloed op wat we eten. Nu en zeker in de toekomst. Wat ligt er in de toekomst eigenlijk in het schap van de supermarkt? Eten we straks met ons allen algen en insecten? En ligt er kweekvlees op ons bord?
Je komt er alles over te weten. Iedere dag van de vakantie kom je er meer over te weten. Workshops, lezingen, proefsessies, experimentjes, een voorstelling. Kortom, voor kinderen én ouders is er veel te doen. En kinderen hebben ook nog eens gratis toegang!

Op de slagroomfiets
Van zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari
Op gezette tijden kun je fietsen op de slagroomfiets en zo zelf energie maken, waardoor de slagroomkloppers beginnen te draaien en je slagroom maakt. Lekker op warme chocolademelk.

Lees meer >>

 

Fototentoonstelling 'Boeren en telers'
Van zaterdag 21 december t/m zondag 9 februari
Loes Heerink exposeert haar foto's over 'Boeren en telers'. Ze laat de liefde van de boer en de teler zien voor het vak en de menselijke inbreng in de natuur.

Lees meer >>


Muziek uit fruit en groente, workshop
zondag 22 december, donderdag 26 december & zondag 5 januari tussen 12.00 - 17.00 uur
Je haalt niet alleen vitaminen uit fruit, maar ook muziek! Maak deze originele synthesizer en luister naar de klanken uit fruit.

Lees meer >>

'Hoe technologie de wereld van ons eten beïnvloedt', lezing
maandag 23 december, aanvang om 14.00 uur
Dr. ir. Koert van Mensvoort is kunstenaar, technoloog en filosoof. Hij vertelt over zijn filosofie dat de technologische omgeving zo overal aanwezig is, dat we deze als een natuur op zichzelf zijn gaan zien. Wat is de invloed van deze technologie op ons eten? Een bijzondere lezing voor alle leeftijden.

Lees meer >>

Koken met insecten, lezing en workshop
vrijdag 27 december & zondag 29 december vanaf 13.00 uur
Het eten van insecten is niet alleen lekker, maar heeft een flink aantal voordelen voor het milieu. Daisy Stauder vertelt erover. Ook kun je insecten proeven. Maak maar eens sushi of een donut met meelwormen of krekels. Eet ze!

Lees meer >>
 

Fotograferen met opzetlensjes op je smartphone, workshop
vrijdag 27 december, aanvang 14.00 tot 15.30 uur
Vanmiddag kun je met fotograaf Julius Visser op pad. Hij leert je hoe je de mooiste foto's kunt maken met opzetlensjes op je smartphone. Je gaat museumobjecten fotograferen en insectenhapjes. Je zult merken dat het fotograferen van food andere eisen stelt dan het vastleggen van objecten.

Lees meer >>

 

Yoghurt maken in een hooikist, workshop
zaterdag 28 december tussen 11.00 en 17.00 uur
Voedsel technieken bestaan al eeuwen lang en zorgen er bijvoorbeeld voor dat je van je ingrediënten iets nieuws kunt maken wat langer houdbaar is. Yoghurt is zo'n uitvinding. Door fermentatie werd melk langer houdbaar. Vandaag gaat Odrada Burghoorn je helpen om yoghurt te maken, met gebruik van een eeuwenoude techniek: een hooikist.

Lees meer >>
 

Eat Art Collective, lezing en experimenteren
maandag 30 december vanaf 12.00 uur
Techniek en voedsel; hoe past dat bij elkaar? Lukas Taks geeft vanmiddag antwoord op een heleboel vragen. Kun je techniek eten, of niet? En hoe kookte je in de Middeleeuwen, zonder goedgevulde supermarkt? En hoe weet je wanneer je genoeg gekauwd hebt en door kunt slikken?

Lees meer >>

 

Middag van de Koe, voorstelling
donderdag 2 januari om 13.00 uur en 15.30 uur
Koeienfans opgelet! Wil jij alles weten over het leven en de techniek op de boerderij? Boerinnen Heleen Lansink en Andra Westerhof vertellen je alles over het leven en werken op de boerderij. Ook laten ze je zien welke techniek ze dagelijks gebruiken. Hoe werkt bijvoorbeeld een melkrobot? Je mag alles vragen en natuurlijk gaan we ook proeven. De Middag van de Koe is een interactieve voorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Lees meer >>


'Over tien jaar eten we iedere week algen', lezing en proeven
vrijdag 3 januari om 14.00 uur
In de nabije toekomst lijken microalgen een belangrijke rol te spelen in onze dagelijkse voeding. Wat zijn microalgen eigenlijk? Worden algen echt ons nieuwe menu? En vooral, hoe smaken ze? Kom proeven.

Lees meer >>
 

'Het eten van de toekomst', lezing & workshop
zaterdag 4 januari vanaf 14.00 uur
Chloé Rutzerveld is future food designer. Zij neemt je mee in haar wereld van toekomst voedsel. Haar vernieuwende ideeën zullen je aan het denken zetten!
Na de lezing kun je samen met Chloé jouw lievelingseten herontwerpen. Bestaan er nog wel frietjes en pannenkoeken in de toekomst? En hoe zouden ze er dan uitzien als we alleen nog maar plantaardig eten? Chloé helpt je bij deze workshop.

Lees meer >>

Bovenstaand programma onder voorbehoud van wijzigingen