Kom naar colleges van de MuseumJeugdUniversiteit

10-11-2019 t/m 24-11-2019
Kom naar colleges van de MuseumJeugdUniversiteit

Planeten, muziek en dieren

Nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen weer met hun vragen terecht bij meer dan dertig musea in heel Nederland. Wetenschappers en experts beantwoorden spannende vragen over de museumcollectie op de MuseumJeugdUniversiteit.

Drie musea in Twente organiseren samen een collegereeks

Tijdens ieder college ontdek je een ander museum en een ander onderwerp. Dit najaar gaan we op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe onderzoek je een planeet, is de bas de basis? en hoe klinken dieren in de muziek?

Hoe onderzoek je een planeet?

Expert: Dr. Sebastiaan de Vet
Locatie: Cosmos Sterrenwacht
Type: werkcollege
Datum: 10 november 2019, 11:00 uur

In alle uithoeken van het zonnestelsel bestuderen wetenschappers manen en planeten om te leren hoe ze zijn ontstaan. Hoe onderzoek je eigenlijk een planeet? Tuur door een telescoop, leer waarom satellieten baantjes vliegen om een planeet en speur mee met de robotkarretjes op Mars. In dit college ontdek je het verhaal achter de waanzinnige landschappen van enkele prachtige planeten in ons zonnestelsel.
Planeetonderzoeker dr. Sebastiaan de Vet van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden neemt je mee op ontdekkingsreis door het zonnestelsel en wisselt zijn college af met een aantal leuke proefjes en experimenten.

Is de bas de basis van alle muziek?

Expert: Michel Kroese
Locatie: Oyfo Techniekmuseum
Type: werkcollege
Datum: 17 november 2019, 11.00 uur

In dit werkcollege gaan we onderzoeken of de bas, en dan met name de contrabas, het belangrijkste instrument is in de pop-, rock- en klassieke muziek. Waarom zijn die lage trillingen lekker en krijg je daar een fijn gevoel van? En hoe klinkt muziek zonder de bas? Vandaag ga je ook zelf aan de slag om lage tonen te laten klinken.
Michel Kroese is een klassiek geschoolde contrabassist die speelt in het Orkest van het Oosten – Het symfonieorkest van Overijssel.

Hoe klinken dieren in de muziek?

Expert: Ben Coelman
Locatie: Natura Docet Wonderryck Twente
Type: hoorcollege
Datum: 24 november 2019, 11:00 uur

Van de middeleeuwen tot nu spelen dieren een belangrijke rol in de muziek. Luister of kijk samen met Ben Coelman hoe je de dieren ontdekt in de verschillende muziekstukken. Alles komt voorbij: van miauwende katten tot brullende leeuwen, van tjilpende vogeltjes tot galopperende paarden. Welke dieren hoor jij in de muziek?
Ben Coelman is hoofd bureau dramaturgie en educatie bij de Nederlandse Reisopera. Hij verzorgt jaarlijks vele interviews met kunstenaars, voorbeschouwingen, inleidingen en cursussen op het gebied van opera en muziek.

Prijzen en kaartverkoop

Een collegereeks bestaat uit drie colleges en kost € 22,50 per reeks. Een compleet overzicht van alle colleges staat op museumjeugduniversiteit.nl. Daar kunnen studenten zich direct inschrijven. Meer informatie via info@oyfo.nl