Oyfo Techniekmuseum: historie en heden

 

De werkgroep ‘Industriële Archeologie van Oald Hengel’ is de grondlegger van het in 1983 opgerichte Techniekmuseum HEIM, het Hengelo’s Educatief Industrieel Museum.

 

Gevestigd in het oude pand van het Twentsch Centraal Station voor Elektrische Stroomlevering aan de Bornsestraat, begon de stichting met het verzamelen en exposeren van technische objecten, afkomstig van bedrijven uit Hengelo en omstreken. Het museum stelde zich ten doel om de historische en technische ontwikkeling van de Twentse industrie voor een breed publiek toegankelijk te maken. In 2005 verhuisde het museum naar de Wilhelminaschool aan de Industriestraat.

 

 

Eén organisatie voor kunst, techniek en erfgoed

Het Techniekmuseum HEIM zocht al vanaf zijn oprichting naar raakvlakken tussen ambacht, creativiteit, techniek en de mens. Educatie was en is daarbij het middel om een breed en divers publiek van jong tot oud te interesseren voor techniek, om het industriële verleden levend te houden en om meegenomen te worden in de technische mogelijkheden van onze hedendaagse wereld.


Sinds 2015 zijn Kunstencentrum CREA en het Techniekmuseum HEIM gefuseerd. Per januari 2017 is ook de Muziekschool Hengelo toegetreden tot deze fusie. Samen vormen zij één organisatie voor kunst, techniek en erfgoed onder de nieuwe naam: Oyfo Kunst & Techniek. Techniekmuseum HEIM is sindsdien herkenbaar onder de naam Oyfo Techniekmuseum. De uitdagende kruisbestuivingen tussen techniek, wetenschap en kunst maakt Techniekmuseum tot een museum waar jaarlijks tienduizenden bezoekers, leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs in aanraking komen met de missie en visie van Oyfo: Oyfo zet je aan!

 

 

Naar een nieuw museum in 2021

Om Oyfo Kunstenschool, Oyfo Kunstpodium en Oyfo Techniekmuseum onder één dak te brengen, is een grootscheepse verhuizing gepland naar het Hazemeijer-complex aan de Tuindorpstraat in Hengelo. Op deze historische industriële plek in Hengelo ontwikkelt Oyfo Techniekmuseum een nieuwe verhaallijn met een volledig nieuwe museale inrichting. Waar de verhaallijn van het huidige Techniekmuseum voornamelijk via een historische tijdlijn de geschiedenis van de techniek naar het heden bewandelt, worden in het nieuwe museum verschillende verhalen verteld.


Oyfo Techniekmuseum sluit eind december 2020 haar deuren aan de Industriestraat om al onze bezoekers medio 2021 welkom te heten in het nieuwe museum over de relatie tussen mens en techniek.

Max Staal

Max Staal

Max Staal speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Techniekmuseum. In 1948 kwam de in radarinstallaties gespecialiseerde ingenieur in dienst van Hollandse Signaalapparaten, de latere Thales Group. Van 1961 tot 1978 was hij algemeen directeur van het bedrijf. Max Staal voorzag het museum van financiën en van een pand aan de Bornsestraat in Hengelo. In 2009 werd, voor al zijn verdiensten voor het museum, een bronzen plaquette met zijn beeltenis onthuld in de hal van Oyfo Techniekmuseum.

Over het gebouw

Over het gebouw

In 2005 verhuisde het museum van de Bornsestraat naar de Wilhelminaschool aan de Industriestraat. Het gebouw, dat inmiddels is benoemd tot rijksmonument, werd in opdracht van C.T. Stork in 1917 gebouwd. Het ontwerp voor de school in neo-renaissance-stijl is van de hand van de architect Karel Muller. De school diende als ‘industrieschool’ voor de toekomstige werknemers van de Stork-fabrieken en de gieterij van Dikkers. Na de Tweede Wereldoorlog was er een HBS gevestigd.

Wij hebben hier genoten van het begin tot het eind. Tijd tekort. Wat een informatief en speels museum.
Jan en Tiny - uit het Oyfo gastenboek