Wonderlijke Wezens

Wonderlijke Wezens

Help de planeet met jouw super-dieren-machine-held!

 

Een mega machine vol met radertjes en tandwielen, maar ook haaientanden, condorvleugels en octopus tentakels, waarmee je rondvliegend afval kunt opvangen en kunt opeten om energie op te wekken. Klinkt dat onmogelijk? Nee, hoor, in dit project kan alles! 
 

We leven allemaal op dezelfde planeet en daarom staan we samen voor dezelfde grote uitdaging om haar te beschermen. We hebben er immers maar één en ze moet nog heel lang mee! In het museum gaan de leerlingen op onderzoek uit in het onderzoeksstation. Ze leren hoe de planeet voor ons zorgt en over hoe wij voor haar zorgen; soms doen we dat al heel goed en soms kan dat nog wat beter. De ontdekkingen die de leerlingen doen, gebruiken ze bij de aansluitende workshop. 

 

Ze kiezen een vraagstuk van de planeet waar ze een superheld voor ontwerpen. Inspiratie voor hun held halen ze uit techniek, kunst en natuur. Ze kijken onder andere naar krachtige kenmerken van dieren en machines. Deze elementen combineren ze tot hun eigen superheld (en sidekick) die de wereld weer een beetje beter maakt. De leerlingen bedenken, brainstormen en ontwerpen. Ze maken gebruik van diverse technieken om de wereld kennis te laten maken met hun superheld! 

 

Wonderlijke Wezens sluit aan bij de volgende kerndoelen: 
Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 39) en Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 55).  De tussendoelen zijn aangegeven in het lesmateriaal. 

 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum. De workshop kan ook plaatsvinden op school, vraag naar de mogelijkheden. 

Praktisch

Groep: 5, 6
Duur: 2 uur
Leergebied: Burgerschap, Techniek
Kosten: € 170,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • kritisch denken
  • klimaat
  • biodiversiteit
  • probleemoplossend ontwerpen 

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: ja