Fake it until you make it?

Fake it until you make it?

Ik zie het, dus het is echt. Toch?

 

Echt is niet meer van nep te onderscheiden. Met dank aan leuke en onschuldige apps kun je ervoor zorgen dat iedereen gelooft dat jij het was die op het podium stond op dat grote festival. Of dat jij lekker met een cocktail in de hand naast die bekende DJ op het strand lag. Hartstikke grappig natuurlijk, maar wat als dit grote gevolgen heeft? 

 

De Fabeltjesfuik, Fake News en gelikte foto’s op Instagram. Als je wilt kun je je onderdompelen in een andere wereld. Maar, hoe kom je er weer uit? In het museum ontdekken leerlingen dat nepnieuws iets van alle tijden is, hoe mensen vroeger in contact kwamen met elkaar en wat de invloed van internet is op hun eigen leven.

 

In de aansluitende workshop onderzoeken de leerlingen hoe je zelf iets kunt manipuleren. Ze bedenken en maken een video, die aanzet tot klikken en die je helemaal tot het einde wilt kijken. Ze onderzoeken hoe je een boodschap geloofwaardig maakt voor het kijkende publiek en wat er van invloed is op het overbrengen van een boodschap. Ga je over the top? Of breng je juist nuance aan? En wat als je één detail verandert, heb je dan een compleet ander verhaal?

 

Fake it until you make it? sluit aan bij de volgende kerndoelen: Mens en Maatschappij (kerndoel 36 en 38), Kunst en Cultuur (kerndoel 49).

 

Dit project vindt plaats bij Oyfo Techniekmuseum. De workshop kan ook plaatsvinden op school, vraag naar de mogelijkheden. 

Praktisch

Klas: 1, 2, 3, 4
Duur: 2 uur
Niveau: vmbo, havo, vwo
Leergebied: Burgerschap, Nieuwe media
Kosten: € 270,- incl. BTW

De leerlingen zijn bezig met:
  • probleemoplossend ontwerpen
  • creatief en kritisch denken
  • brainstormen
  • presenteren
  • mediawijsheid

Korting:

Dit schooljaar 4 of meer klassen van jouw school een project van Oyfo? Dan ontvang je 5% korting op het totaalbedrag. Betalen met de CJP Cultuurkaart? Dat kan, geef het van tevoren bij ons aan.

 

Lesmateriaal ter voorbereiding en verwerking op school: 

Ja